Balatoni bort a Balaton-partra!
Két badacsonyi borász szervezet akcióprogramot hirdetett annak érdekében, hogy a Balaton-parti éttermek és szállodák leginkább helyi pincészetek borait kínálják vendégeiknek.
Írta: Borigo
Európa vezető borvidékein Franciaországtól Olaszországig szinte kizárólag helyi borokkal lehet találkozni a vendéglátóhelyeken. A Balatonon egyelőre nem ez a helyzet. Ezt az áldatlan állapotot elégelte meg a régió két legjelentősebb borász-szakmai csoportja: a Badacsonyi KÖR és a VSOP Balaton-felvidék.
„Az adott tájegységre jellemző gasztronómia a helyi borokkal kiegészülve nyújt igazán teljes élményt. Abban kérjük a Balaton környéki vendéglátó szakma segítségét, hogy részesítsék pozitív diszkriminációban a Balatoni borokat és a helyi alapanyagokból készült ételeket. Ez lenne az első lépés ahhoz, hogy magasabb szintre emeljük a Balatoni vendéglátást” – mondta Laposa Bence a Laposa Borbirtok részéről. Kardos Gábor hozzáfűzte: „nem kerül több pénzbe odafigyelni arra, hogy a balatoni borokra és halakra épüljön a tóparti vendéglátás kínálata, így külön befektetés nélkül is sokat lehetne tenni ennek fejlődőséért a közelgő nyári szezonban”. Három másik alapító taggal ők alkotják a Badacsonyi Kört.
„Ehhez nem kell sok, leginkább csak odafigyelés a helyi értékekre. Ha ezeket megbecsüljük, azzal a saját jövőnket alakítjuk pozitív irányban. Szerencsére a jó bor már megvan, ráadásul a Balatoni borok palettája ma már igen széles, a zamatos fehérboroktól, a ropogós rozékon át a nagy vörösborokig minden megtalálható, így a legkülönfélébb ételekhez párosítható, télen-nyáron” – hangsúlyozta Orbán Gergely a VSOP Balaton-felvidék részéről.
A
"Balatoni bort a Balaton-partra!” című akcióprogram keretében a nyolc borászat saját kapcsolatrendszerén keresztül, következetes kommunikáció és rendezvények útján, illetve közös ajánlatokkal igyekezni fog minél több Balaton-parti hotelt és vendéglátóhelyet megnyerni az ügynek. Ráadásul az éttermeknek is megéri, ha a helyi borokra építik kínálatukat.
„Tapasztalataink szerint az a vendéglátóhely, amely kizárólag helyi borokat vesz fel a kínálatába, versenyelőnyre tesz szert a többiekkel szemben, hiszen az egyre kifinomultabb gasztro turisták a helyi ízekért utaznak egy adott régióba” – vélekedik Nagy Miklós, a badacsonyi Bonvino Hotel ügyvezetője.
A kezdeményező borász szervezetek igyekszenek minél több helyi borászatot megnyerni az ügynek, hiszen ahogy ők mondják, együtt többre jutnak. Figyelemfelhívó akciójuk részeként hatalmas Balaton-emblémával ellátott kehelybe töltötték boraikat, ezzel vizuálisan is szimbolizálva küldetésüket. Az ünnepélyes gesztussal nyolc neves pincészet boraiból létrejött különleges balatoni fehérbor házasítást a Badacsonyi KÖR és a VSOP által szervezett borhétvégére érkező mintegy száz borturista kóstolhatta meg Badacsonyban.
Egy kis emlékeztető:
Badacsonyi KÖR:
Egyfajta borműhely, legfontosabb célja, hogy Badacsony megtalálhassa helyét a hazai és nemzetközi borvidékek között. Értékteremtési koncepciójuk az eredetvédelmi és minőségbiztosítási kritériumok meghatározása mellett a gasztronómia és borturizmus fellendítésére épül. Tagjai: Istvándy Gergely, Kardos Gábor, Laposa Bence, Szeremley László, Váli Péter.
VSOP Balaton-felvidék:
Az összefogás alapja a közös szakmai megközelítés és filozófia, amelynek középpontjában a terroir fontosságának hangsúlyozása áll. Egyedi, a termőhelyet hűen kifejező borokat igyekszenek készíteni. Tagjai: Villa Tolnay, Sabar Borház, Orbán Pince és Pálffy Pince.